EN HISTORIA SOM ALDRIG STÅ STILL

I över 150 år har vi varit ett företag som alltid är på språng, alltid i utveckling. Så har det varit sedan John Blundstone 1870 började tillverka ändamålsenliga Boots som skulle tåla de kullerstensbelagda stadsgatorna, den tuffa jordbruksmarken,dansen och fabriksgolven i Hobart, Tasmanien.

Och precis som vårt hem på ön, som harförändrats en hel del sedan 1870, har vårverksamhet utvecklats men vårt DNA är den samma. Vårt engagemang för kvalitetoch innovation har överlevt denstoradepressionen, båda världskrigenoch en ständigt föränderligutveckling inom mode - från det svängiga 60-talet till 90-talets grunge och 2000-talets festivalmode.

Vi har haft kängor på australiska soldater, Everest-expeditioner, fotbollsspelare, fabriksarbetare, bönder samt polismän och -kvinnor. Vi har inspirerat konstnärer, musiker, kockar, steppdansare och olympiska idrottare att följa sina drömmar. Vårt sortiment av boots för barn
och ungdomar har inspirerat en ny generation Blundstone-användare att övervinna hinder och nå sina mål. Boots som är idealiska för en dag i skolan, flanera på stan med eller att hoppa i vattenpölar med.

Vår historia och vårt hem är fortfarande en källa till inspiration - men det är människorna som bär våra Boots som verkligen inspirerar oss.

1800-talet

Från en blygsam början

Vår historia började när familjen Blundstone anlände till Hobart på 1850-talet efter en 93 dagar lång båtresa från England. John Blundstone and Sons grundades 1870. Blundstone importera kängor från England innan de började tillverka Boots av läder från lokala leverantörer. Ett avgörande ögonblick för Blundstone inträffade vid den internationella utställningen i Hobart 1894, där våra Boots ansågs vara "exceptionella","utomordentligt välgjorda" och "oöverträffade" - ett tecken på vad som var på gång.

Blundstone levererade alla typer av Boots för män, kvinnor och barn som var utformade för att användas i det vackra men hårda Tasmanska landskapet.

1900-talet

Fotavtrycket är satt

Varumärket Blundstone ändrades för att inkludera ordet Tasmanien.

En toppmodern skofabrik byggdes i centrala Hobart och tillverkade 2 000 par Boots och skor per vecka.

När första världskriget bröt ut är Blundstone en av 20 tillverkare som kontrakterades för att tillverka Boots till de australiska trupperna.

1930-talet

En period av förändring

Tasmanien var inte förskonat från effekterna av den stora depressionen. Cuthbertsons, en familj som var synonym med kvalitetsboots och lädergarvning, förvärvade Blundstone-verksamheten.

Det ursprungliga företagsnamnet behölls på grund av dess långa tradition av kvalitet och tillförlitlighet.

Cuthbertsons är fortfarande ägare än idag.

1940-talet

Krig och fred

Blundstone levererade en halv miljon par Boots till den australiska armén under andra världskriget, inklusive Boots med så kallade djungelsulor (för bättre fäste) som användes på det numera ökända området Kokoda Track.

Dessa Boots var så eftertraktade att amerikanska soldater försökte och lyckades byta ut dem mot sina egna.

Den här armédesignen skapade grunden för Blundstone framtida arbetsboots.

1950-talet

Uppkomsthistoria av arbetboots

Efterkrigstiden visade Blundstone vägen med sin banbrytande produktionsteknik av sulor och ryktet om vår geniala design och
tillverkning började sprida sig.

Vår Campbell Street-fabrik översvämmades snart av förfrågningar om att tillverka skräddarsydda arbetsboots som klarar de mest extrema förhållanden, inklusive 350°C på smältverkens fabriksgolv.

Mot slutet av 1950-talet producerade Blundstone upp till 200 par Boots om dagen under ledning av VD Harold Cuthbertson.

1960-talet

En ikons födelse

På 1960-talet, mer än 90 år efter att företaget grundades, rankades Blundstone som Tasmaniens mest framstående producent av Boots. Det var under den här eran som vår nu ikoniska #500-serie föddes.

Dessa Boots är original i sin design. Sulans design har utvecklats med tiden för att anpassas till ny teknologi, men den övergripande designen av våra unika Chelsea-boots med pull-up tab har fortsatt att vara vårt DNA. Modell #500 har sedan dess sålt mer än 25 miljoner par globalt, vilket visat sig ha varit en succé hos både arbetare, kreativa och äventyrslystna människor.

1970-talet

Sikta mot nya höjder

I slutet av 1970-talet nådde Blundstone nya höjder, bokstavligen. Våra Boots fanns på fötterna på en australisk expedition till Mount Everest, och de nepalesiska sherporna älskade dem så mycket att de bad om (och fick) dem som avskedsgåvor.

Papua växte fram som en ny exportmarknad som banade vägen för försäljning av Blundstone till Stillahavsländer som Fiji, Samoa och Salomonöarna.

Vi inledde ett samarbete med CSIRO för utveckling av ny teknik och nya produktionsprocesser. Årtiondet avslutades med ett Australiskt Designpris för vår utveckling av skyddsboots med säkerhetsfunktioner, det första priset någonsin till en skotillverkare.

1980-talet

Blundstone i rörelse

VD Sir Harold Cuthbertson adlades för sina insatser för industrin och samhället, samtidigt som efterfrågan på större fabriksytor gjorde att vi flyttade igen.

Vår fabrik flyttades till Moonah i Hobart, vi etablerade ytterligare en fabrik i Auckland, Nya Zeeland, och gummistövlar blir nu en del av vårt växande produktsortiment. I mitten av 1980-talet börjar vi exportera till Europa för första gången, och 1986 fick vi ett nationellt exportpris, som ett erkännande av våra relationer med Stillahavsländerna och Nya Zeeland.

1990-talet

Visar vår bredd

Ett samarbete med Sydney Dance Companys produktion Tap Dogs avslutade ett årtionde då vi spred våra konstnärliga vingar.

Vårt sortiment utökades till att återigen omfatta Blundstone-boots för barn och ett sortiment av säkerhetsboots för kvinnor, ett
erkännande av deras plats i branschen.

I slutet av 1990-talet såldes Blundstone boots i 22 länder världen över.

2000-talet

En miljon boots och mer

Eran började med ett fyrverkeri när vi fanns på steppdansarna Tap Dogs fötter då de visade upp Australien för världen vid öppningsceremonin för de olympiska spelen i Sydney år 2000.

Strax därefter lanserade vi vår första kollektion med snörning - Mountain Master vandringsboots. Perfekta för globetrotters - de levererades med en alldeles egen Lonely Planet-guide.

I mitten av 2000-talet tillverkade Blundstone en miljon par boots per år i sin fabrik i Hobart.

Under detta årtionde ledde förändringar i konsumenternas val, globala leveranskedjor och handelsavtal till en ny inriktning för verksamheten och tillverkningen av våra läderprodukter expanderade internationellt.

Idag tillverkas våra produkter på sex platser runt om i världen, inklusive Hobart.

2010-talet

Nya horisonter

Vår internationella exponering fortsatte, och våra australiska idrottare bar stolt våra Dress-boots vid vinter-OS i Sotji 2014.

Ett år senare vann vi ett andra eftertraktat nationellt designpris, den här gången för gruvkängan #980. Det här är beviset på att bra design och förstklassiga arbetsboots och arbetskläder inte utesluter varandra, och våra Boots anses i grunden ha förändrat hur gruvkängor tillverkas.

2020-talet

150 år med Blundstone

Idag bärs och älskas Blundstone-boots runt om i världen av unga och gamla människor, både för arbete och fritid.

Vi är fortfarande ett stolt familjeägt företag och har vårt huvudkontor i Tasmanien, men vi fortsätter att expandera Blundstone världen över.

Och även om våra kängor inte kommer att förändra världen, så kanske de människor som bär dem kommer att göra det.

DETTA ÄR HISTORIA OM BLUNDSTONE